Sidor

6 maj 2015

Veckans fysträning - Träna tassar och ben

Tänk dig att du badar i en pool och vill simma en längd så fort du kan. Om du då tar hjälp av poolväggen för att skjuta iväg dig får du med dig mer kraft i rörelserna än om du börjar simma när du redan är en bit ut i vattnet.
Så är det även på land. Kraften i rörelserna kommer från marken och sprider sig upp genom fötter, knän, höfter och in i bålen och det är där du finner en av orsakerna till varför det är så viktigt att hunden har styrka i sina tassar och ben! Om en hund saknar styrka kan inte tassarna generera vidare krafter till resten av kroppen vilket kommer påverka hundens fart och uthållighet.

En enkel men effektiv övning som man kan göra inomhus, regniga dagar som denna, är diagonala benlyft.

Utgångspositionen är att hunden står framför dig, antingen om du sitter på knä på golvet eller står upp och har hunden på ett bord. Hunden ska stå stadigt på alla fyra tassarna och titta framåt.

Greppa (löst) vänster framben och höger bakben och lyft benen samtidigt. Ta det lugnt och låt hunden få tid på sig att hitta balansen. Räkna till 5, sänk benen till utgångsställningen, byt sedan ben och repetera.  Övningen är inte till för att träna rörligheten så det är viktigt att inte böja benet för mycket, forcera och inte heller pressa benen för högt upp, lyssna till hunden. Hunden ska inte heller hålla balansen genom att lägga tyngd på de ben du håller i, hundens tyngd ska vara på de två ben den står på.

Målet är att fram- och bakben samtidigt lyfts samtidigt som hunden behåller sin hållning i rygglinjen och nacken.
Har du en väldigt vältränad hund som tycker det är så enkelt att den inte behöver anstränga sig kan du försvåra det hela genom att ställa hunden på ett ostadigt underlag. En luftmadrass (fylld), vanlig madrass eller några kuddar fungerar jättebra.
Du kan också använda övningen utomhus under promenaden. Utnyttja trädstockar och stubbar eller varför inte träna ute på myren.

Tänk bara på att inte överträna, det är faktiskt jobbigare än vad det ser ut. På en frisk och vältränad hund brukar jag köra 10 rep x 10 sek/sida på ostadigt underlag var tredje dag.

Bild 1 Diesel står på alla fyra tassar.
Vårt bord är så slitet så det ger bra fäste men om underlaget är halt kan det vara en bra idé att ha något under tassarna så hunden kan slappna av och inte vara rädd att halka.

Bild 2  Vänster framben lyfts upp samtidigt som höger bakben.
Han drar upp axlarna så att hela ryggen blir krökt, jämför med  Bild 1 där han har en mycket rakare rygglinje. Detta gör han för att han spänner sig och har inte hittat rätt teknik, om du tänker på det så gör vi människor det ofta också.

Bild 3
Nu slappnar han av mer i ryggen men han spänner fortfarande höften en aning och han vill gärna luta sig mot Palla

Bild 4 Bytt sida
Lägg märke till att ryggen nu är ännu rakare. Han börjar slappna av och hitta tekniken. Ju oftare man gör den här övningen desto bättre går det för hunden, rörelserna lagras i hundens muskelminne som den sedan har användning för när den arbetar ute i skogen. Det är också därför man försvårar för hunden efter hand - så att musklerna inte arbetar på ren vana.

 Lycka till!

Har du några frågor så tveka inte, ställ dem i kommentarsfältet eller skicka ett mail till jemtcraft@gmail.com. Dela gärna men glöm inte uppge källa!

Har du missat tidigare delar?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar