Sidor

4 maj 2015

Är allt annat än cykelträning idiotiskt?

Jag tänkte spinna vidare på tråden angående att låta hunden dra vikter som fysträning. Det startade en liten diskussion i Jämthundsgruppen på Facebook där en person skrev att det var trams att låta hunden dra vikter, den exakta frasen var "Idiotiskt att hänga sånt skräp efter hunden. Ta och cykla någon mil extra istället".

Hade vi kunnat träna hundarna i skogen när vi ville, året runt, så hade jag möjligtvis tyckt att han hade en liten poäng men i och med att det nu är vår, vilda djuren får ungar och hundarna ska hållas under uppsikt så måste vi träna dem med andra hjälpmedel.

Variation i träningen är nyckeln till framgång! En skidåkare tränar inte bara på skidor utan lyfter vikter på gymmet, cyklar och simmar - maratonlöpare, häcklöpare, 10-kampare likaså. 
När hunden springer lös i skogen så får den en väldigt varierad träning. Uppför backar och nerför backar, hoppa över stockar och diken, springa mellan träd, över myrar, hyggen, balansera på hala stenar för att ta sig över vattendrag. Alla muskler i kroppen arbetar och utvecklas och de samarbetar med hjärnan.
När hunden springer bredvid en cykel är det i stort sett samma muskelgrupper som tränas varje gång plus att hjärnan är väldigt lat, får den inte nya utmaningar går den på sparlåga vilket leder till sämre koncentration- och reaktionsförmåga.

Vårt arbete är att förbereda hunden inför kommande jaktsäsong och det är vi som hundägare som måste planera träningen så att hunden är så väl förbered som möjligt. Detta gör vi på bästa sätt genom att först kartlägga hur hundens arbetssituation under hösten kommer se ut och sedan lägga upp en träningsplan för vad hunden behöver träna på för att klara av dessa kommande arbetsuppgifter.
Tyvärr räcker det alltså inte med att bara cykla för att alla muskelgrupper ska tränas utan vi måste lägga in andra övningar också.

mitt svar på frågan blir alltså - Nej! Det är snarare idiotiskt att inte göra det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar