Sidor

4 maj 2015

Utnyttja hundutställningarna

Igår fick Lillan följa med när det var Sundvalls Brukshundsklubb som höll hundutställning med samma upplägg som Timrå hade under lördagen. Det blåste kallt men solen sken åtminstone och vilken skillnad det gjorde. Både hundar och hundägare såg så mycket lyckligare ut :-)

Hon satt nyfiket och såg sig omkring. Men på eftermiddagen blev hon ordentligt trött och när Lillan är trött så låser hon sig. Hon vill inte röra på sig och lyssnar inte, det är som om det blir kortslutning i hjärnan och allt slutar att fungera. Då fick hon sova i bilen i lugn och ro.

Nedan är en film på när Lillan just kommit till utställningen. Det både syns och hörs ganska tydligt att det är mycket som händer på en utställning och det är därför jag tycker att det är så bra träning för dem att följa med när det finns möjlighet.
Tänk er den hunden som aldrig sett detta förut och ska delta själv första gången den är på en hundutställning. Det blir lätt för mycket för hunden att hantera plus att husse/matte kanske är nervösa.
Även om en hundutställning inte gör din hund till en bättre jakthund så skadar det inte heller. Hunden får erfarenheter från andra hundar och människor och det bygger upp självförtroendet i obehagliga situationer. Sen måste man självklart se till vad för hund man har. Har man en hund som absolut inte trivs i såna situationer så vinner man självklart inget på att utsätta den för det.


Vill du ta med din hund på en utställning så ta med en fika korg, något att sitta på (både till dig och hunden) och slå er ner en hörna där det är lite lugnare. Glöm inte vaccinationspapprena. Sitt där, ta det lugnt och titta på allt som händer omkring er.
Om du vill gå omkring för att det kommer finnas personer som du känner och vet med dig att du kommer att stå att prata med ett tag så kan det vara en idé att ta med en bur (och något att täcka den med), särskilt om det är så varmt att hunden inte kan vila i bilen. Då får du möjlighet till egen tid och hunden får lugn och ro under tiden.

Trött liten Lillan sov gott i bilen när vi kom tillbaka efter att ha kollat på finalerna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar