Sidor

2 februari 2015

Valputveckling, del 1

Så fort valparna öppnar ögonen så börjar de bli aktiva. Och så fort de blir aktiva inreder jag valphagen med olika föremål som hjälper deras fysiska utveckling. Föremål att gå under, över och runt.

Här kommer lite om hur jag inreder för valparna från de att de öppnar ögonen fram till de är runt fyra veckor.


Koner med pinnar. Jag använder mig av två koner och två pinnar. Konen i mitten står upp som vanligt, i den fäster en pinne som får ligga direkt på backen i andra änden. Den andra konen lägger jag på sidan, dels för att det blir olika höjd på pinnen och dels för att konen på sidan erbjuder ytterligare något att utforska för valparna.




Varför inredning i valphagen? För att sammanfatta det hela snabbt. Genom rörelse och lek stärker valpen sin benstomme, utvecklar muskelkraften och uthålligheten samt förbättrar balans och koordinationsförmågan. Koordination betyder samordning eller anpassning och kan definieras som förmågan att samordna kroppsrörelser i förhållande till varandra och till omgivningen.


En vanlig hink är bra till mycket. Det är ett instabilt underlag som rör sig så de får jobba med balansen samtidigt som valparna får lära sig att backa ut ur den när de vuxit sig så stora att de inte längre kan vända inne i hinken.



Detta samspel mellan nerv- och muskelsystemet utvecklas genom mognad, växande och inlärning (träning). Samspelet styrs av att hjärnan som kopplar in de muskler och dess motoriska enheter som krävs för att utföra den rörelse man tänkt sig.


Använd det du har hemma. Här har jag använt valpgrinden och lagt den ner på backen. Valparna går fram och tillbaka, över på att arbeta med både framben och bakben på samma gång.




Koordinationen är inte medfödd så varje ny rörelse måste läras in, upprepas och åter upprepas tills den slutligen automatiseras. Ju fler rörelser som redan är inlärda, desto lättare kommer nya liknande rörelser att kunna läras in.


Stubbar är kul till mycket. Bita på och klättra på. Jag har även satt stubben några cm från plaströret så att det blir aningen ostadigt men inte far iväg om de går i genom det eller ovan på.





Balansdiscen är också väldigt populär bland valparna. De hoppar gärna upp på den, står och balanserar och sen kommer några syskon och leken "herre-på-täppan" är i full gång.



Det är inte bara de motoriska färdigheterna som ska utvecklas hos valparna, även deras sinnen. Föremål som låter, smakar och ser olika ut är alltid populära.


Avklippta gummistövlar är alltid något av en favorit.




En kattunnel köpt på Ica för ca 100 kr. Den är ostadig, de kan gå igenom den och den prasslar, alltså väldigt uppskattad. Tyvärr brukar dessa tunnlar bara hålla en valpkull men det är helt klart värt att köpa en ny till varje kull.


Och det viktigaste av allt. Valparna tycker det är hur kul som helst med alla saker. Det är så kul att sitta och titta på dem när de söker sig runt de olika föremålen, klättrar, smakar och leker!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar