Sidor

2 februari 2015

Jämthunden som familjehund?

Ett inlägg i gruppen Jämthund på Facebook igår.


Genast var diskussionerna igång." Kommer att bli samma som med schäfern, sönderavlade med i utställningsvärldens syn bra vinklar som är totalt odugliga som brukshundar och mentalitet som har mycket mer att önska." Åsikter som att hundar som omplaceras på grund av att de inte jagar ska kastreras innan så de inte avlas på för andra ändamål än jakt.


Jag personligen har svårt att tänka mig att det skulle bli samma uppdelning hos Jämthunden som hos de brittiska settrarna och retrievers. Av flera skäl!

Om vi tittar på de hundar där de blivit två varianter så är det gemensamma nämnaren att de arbetar nära hundföraren (retrievers, spaniels och Schäfer) samt är specialister (brittiska fågelhundar).

De brittiska stående fågelhundarna ses som mildare och de är fågelspecialister mot deras motsvarigheter på kontinenten där de stående fågelhundarna ses som mer allround med mer skärpa och dådkraft och inte sällan används vid till exempel vildsvinsjakt.

Labbar, Golden, Flattar etc är apporterande hundar som har sin arbetsplats nära hundföraren och de har ofta en, av naturen, inbyggd av/på-knapp. Har ni någonsin sett en KH Vorsteh som Ledarhund?

Visst är Jämten en underbar och lugn familjehund. Men även hundar som inte visar sina jaktliga kvalitéer i skogen har kvar sina instinkter som kan ploppa upp i oväntade situationer. Titta bara på de vallande hundraserna. Border Collie, Working Kelpie m.m.som när de inte får utlopp för sina instinkter vallar cyklar, bilar och pendeltåg i stället.

Sen har vi ytterligare en faktor och det är att Jämten inte kan få sitt utställningschampionat förrän hunden blivit Jaktchampion.

Det blev lite snabbt kortfattat om mina tankar. Kanske kommer fördjupa mig i det framöver :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar