Sidor

20 januari 2015

Det är olagligt!

Minst en gång om dagen läser jag på Facebook om förtvivlade hundägare som kommit hem och funnit hemmet upp och ner vänt av sin bästa vän (hunden). De får då, av mer än en person, tipset att förvara hunden i bur när den lämnas ensam.
Men det är inte okej, inte enligt lagen, och det blir lite tokigt att ge råd som är olagliga.
Du får ha hund i bur inne men den ska då kunna ta sig in och ut ur den om den vill. Vissa hävdar att dörren måste tas bort helt medan andra säger att det är helt okej bara dörren sitter fast med ex en stripe. Är du osäker så hör med Länsstyrelsen i ditt län.

Nu är jag inte ute efter att vifta med pekpinne och döma, utan endast upplysa att det inte är tillåtet. Det är helt upp till var och en att fatta ett beslut som känns rätt för sig själv, jag har ingen aning om hur just din situation ser ut just nu. Det viktiga är att du känner till vad som gäller när du fattar beslutet.

www.jordbruksverket.se kan du läsa mer om hundskötsel och hitta lagar och förordningar som styr vårt hundhållande.




SJVFS 2008:5  14 § Hundar och katter får inte förvaras i bur utom vid följande tillfällen.
  1. Hundar och katter får förvaras i bur på utställning, tävling och prov samt vid träning inför tävling. Buren ska då vara täckt på minst två sidor och hundar ska rastas minst varannan timma. 
  2. Vid transport i samband med tävling samt vid träning inför tävling, får hundar på tävlings- respektive träningsplatsen samt till och från tävlings- och träningsplatsen övernatta i transportmedlet. 
  3. I samband med jakt får hundar förvaras i bur max 8 timmar per dygn om de rastas minst var tredje timme. 
  4. I samband med transport får hundar och katter förvaras i bur. Förvaringen får dock inte överstiga tre timmar då bilen står stilla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar