Sidor

15 april 2015

Välja hane


Är det så enkelt att man tittar i resultatlistorna och sen väljer den mest framgångsrika hanen? Och är det så enkelt att om man parar två dubbelchampion så kommer valparna bli det? Tyvärr inte!

Allt går inte att läsa om en hund i provberättelser och utställningskritiker. Jag kan ta jämtarna som exempel. Under jaktproven bedöms hundens arbete och poängsätts efter en manual men det där "lilla extra" som hunden gör under arbetet står inte med där. Det kan vara små nyanser i en hunds uppträdande som är avgörande för om två hundar passar varandra.
Nu är jag inne och petar i detaljer men för mig är det viktigt. Men jag är ju också lite nördig när det gäller avel och genetik och jag tänkte försöka beskriva lite kort hur tankarna går.

För att veta vad för sorts hane vi ska leta efter måste vi först fundera över vilka drag hos tiken vi vill förstärka, vill behålla och få bort helt och hållet.
Ta vår Tena till exempel. Hon är en riktig spelevink, vilket visserligen är jätteroligt men det är inte en kvalitet som vi vill förstärka utan dämpa.
Tena är även en otroligt självständig dam. Visst är det jättebra med en hund som kan fatta egna beslut under jakten men förmodligen föredrar de flesta en hund som letar sig hem när det skymmer och inte helt lugnt bäddar ner sig under en gran för att på egen hand ta upp jakten dagen efter. Här kan vi fundera över ett antal alternativ bland annat minska självständigheten eller öka kontakten och samarbetsviljan.

Sen så funderar vi även en hel del över vad målet med parningen är. Inte den vanliga frasen "hundar med tidig jakt och mycket jaktlust" utan i detalj. Vi ställer oss själva frågor som - för vem föder vi upp kullen? Hur ser drömvalpköparen ut? För det är faktiskt stor skillnad på om valpköparen är en yrkesjägare som söker en hund för att användas i arbetet eller en första gångs valpköpare där hunden kanske även måste passa in med barn och deras kompisar.

För att kort sammanfatta det hela så är provresultat ett jättebra hjälpmedel med det viktigaste är att hundarna passar varandra typmässigt. Sen så finns det självklart ett antal andra faktorer att ta hänsyn till som till exempel hälsa, hundarnas syskon, hundarnas föräldrar och föräldrarnas syskon men det kommer i ett annat inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar