Sidor

1 maj 2015

Hundens grundträning är A och O

Diesel vilar sig i form ;-)
Igår passerade sista dagen i april och vi har nu gått in i en ny årstid – våren (även om jag är skeptiskt för här snöade det för fullt). Det innebär alltså att det nu är lite mer än 4 månader kvar till älgjakten och endast 3 månader kvar till grävlingsjakten. Det innebär också att det är nu alla hundägare ska vara mitt upp i grundträningen med sina hundar. 

Grundträningen är A och O inför höstens kommande jaktsäsong. Det är under den perioden som de mer basala kvalitéerna hos hunden ska utvecklas såsom syreupptagningsförmåga samt lokal uthållighet (uthållighet och hållfasthet i muskler, senor och leder).
Under den här perioden bygger hunden upp och förbereder kroppen för att tåla mer intensiv träning och detta är ett måste om du vill kunna träna den nödvändiga kvalitetsträning som gör hunden snabb och formtoppad och i förlängningen vill undvika avbrott under jakten på grund av skador.

Hur grundträningsperioden läggs upp kan variera och det beror helt på din hunds utgångsläge. Ju tidigare era förberedelser inför hösten börjar desto längre grundträningsperiod – dvs desto längre tid till att förbereda hunden inför den träning som kommer att krävas längre fram.
Jag brukar förklara träningsperioderna som att du under den ena perioden förbereder hunden inför den kommande. Har du exempelvis ett halvår på dig inför hösten kan fyra månader med fördel inriktas på grundträning och de sista två månaderna på kvalitetsträning.


Inrikta träningen på distans och mängdträning, se till att hunden får många mil i benen men det är även viktigt att hunden får kompletterande och skadeförebyggande träning såsom styrka- samt rörlighetsträning. Ett exempel är skritträningen jag skrev om förra veckan, du hittar det inlägget här. 

Basen i hundens träningsprogram bör vara distansträning, dvs pass om 30-60 min i en jämn fart som inte är snabbare än att hunden travar, hunden ska också hålla en jämn hastighet under hela passet, tappar hunden tempo i slutet av passet får du backa bandet och korta ner träningspasset. Använd dig av en timer och uppmätta sträckor för att kunna kontrollera hundens tempo och hastighet (s=v*t).
Utöver det är det bra att lägga in ett långpass per vecka som successivt blir längre och längre, utöka med ca 1-3 km per vecka (beroende på hundens storlek), även här ska hunden trava samt hålla ett jämt tempo.
Ett intervallpass per vecka som förbättrar snabbhet och uthållighet är också på sin plats, t ex enligt följande: galoppera hunden 3-2-1 min i högt tempo utan att hunden tappar tempo, återhämta hunden ca 30 sekunder mellan intervallerna genom att trava lugnt. Upprepa serien 2-3 gånger. Börja passet med ca 10-15 minuter lugnt trav och avsluta med trav och sedan vanligt promenad tempo. 


Lycka till!

Har du några frågor så tveka inte, ställ dem i kommentarsfältet eller skicka ett mail till jemtcraft@gmail.com. Dela gärna men glöm inte uppge källa!

Har du missat den första delen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar